Наприкінці листопада цього року ековолонтери Вінниці вирішили провести експеримент — розмістити поблизу однієї багатоповерхівки компостер для компостування органічних відходів, які зазвичай викидаються у смітник. Отримавши згоду від мешканців, вони встановили спеціальний ящик для збору органічних решток і почали проводити активну інформаційну роботу з мешканцями — обходили квартири, розповідали всім про важливість розподільного збору сміття і наголошували, що кожен може виробити безкоштовне та органічне добриво для своїх рослин самотужки. Мешканці погодилися спробувати, і компостер потроху наповнюється.
«Для Вінниці це поки що новий вид відходів, який збирається окремо, але ми сподіваємося, що вже за кілька років такі ж компостери з’являться в кожному вінницькому дворі, бо для Європи це вже давно не новинка, а звична й потрібна річ, — коментує голова громадської організації «Наше Поділля» Юрій СТЕПАНЕЦЬ. — Ідею встановити компостер в одному з вінницьких дворів підкинув наш волонтер Ремі, котрий сам родом із Бургундії. Він був здивований тим, що всі органічні відходи, зокрема й листя, вивозяться з міста на сміттєзвалище. Це призводить до того, що дерева, кущі, квіти змушені «витягувати» поживні речовини із землі, хоч могли б підживлюватися органічним добривом, яке дарує сама природа.
Відтак ми вирішили провести експеримент. Компостер виготовили власними силами, користуючись кресленнями та порадами закордонних фахівців. Обрали найпростіший і найменший варіант. Показали його місцевим мешканцям і розповіли про суть проекту. Вони погодилися долучилися. Щоправда, не всі на сьогодні сортують сміття, але активних родин багато. Доглядати за компостером допомагають наші волонтери: зволожують за потреби, перемішують, слідкують за балансом вуглецю та азоту тощо.
Взагалі у компостер можна класти практично всі рештки їжі, які залишаються в процесі приготування: шкірка від овочів, сухий хліб, заварка від чаю, кавова гуща. А це фактично 40% всіх відходів домогосподарств. Органічні відходи викладаються в компостер шарами, і відповідно нижчий — дозріває швидше, а найвищий — найдовше. Знизу ящика облаштовані дверцята, які дозволяють вигорнути нижній шар — готовий компост — і наповнити згори новими відходами. Процес дозрівання безперервний, тобто добриво можна використовувати упродовж року.
Але головна мета не лише в тому, щоб навчити городян виготовляти добриво для рослин на своїх подвір’ях, а донести до відома людей, що тепер сміття — це не стаття витрат, а ресурс, який може приносити прибуток. І було приємно, коли нещодавно діти з однієї родини розповідали, що завдяки розподільному збору сміття вони відсортували папір та картон і обміняли на нові зошити в магазині. Люди мають розуміти: якщо не подбаємо про природу сьогодні, то завтра залишимося без джерела існування».
Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Газета “День”, № 230, 2017 рік