У Вінниці на базі Донецького національного університету ім..Василя Стуса відкривається перша у Вінниці станція глибокого сортування твердих побутових відходів «Ecohope»

На сьогоднішній день українські підприємці мають закривають свої потреби по втор сировині купуючи її за кордоном. Щорічно на ці потреби витрачається близько 2-2,5 мрд. гривень.  Купуємо макулатуру, вторинні полімерні матеріали, бите скло… Макулатуру з Росії, полімерні матеріали — з Польщі, Словенії, Чехії, Австрії. Склобій постачає Білорусь.

Нічого кращого за повторне використання побутових відходів у світі не вигадали (окрім їх не продукування загалом). Відходи звичайно можна захороню вати чи спалювати (після спалювання також захоронюються хоч і невеликі за об’ємом але дуже токсичні відходи).  Саме тому розвинуті країни впроваджують заходи зі зменшення побутових відходів, а також  повторного використання.

Певні кроки робляться і в Україні. У Вінницькій області щороку запускаються сортувальні лінії сміття, але жодна з них на цей час не працює так, як планувалось. Сортуючи ТПВ на полігоні втрачається більша їх частина через забруднення, пошкодження.

Найкращий варіант, яким активно користуються у світі – це станції глибокого сортування. Ідеально коли їх багато і вони знаходяться біля кожного великого будинку (наприклад Японія https://www.youtube.com/watch?v=MwF_b3k40bw). Але навіть міські станції (коли працює кілька десятків станцій на місто) можуть допомогти з вирішенням проблеми сортування та переробки. Такі станції проводять інформаційну та роз’яснювальну роботу, навчають, а також приймають втор сировину.

Такі станції вже діють в різних країнах. Віднедавна вони з’явились і в Україні. У всіх на суху київські станції «Україна без сміття». Але також діють і в інших містах… і навіть селех, на приклад ініціатива Зелена школа, яка працює вже більше 8 років у Вінницькому районі.  

Найкраще сортувати вдома. Саме цього активісти навчатимуть відвідувачів на станції Ecohope.  Для цього під час роботи станції на ній знаходитимуться волонтери станції, які пояснюватимуть як правильно підготувати побутові відходи, щоб вони в подальшому не попали на полігон.

Станція знаходитиметься на території навчального корпусу №2 за адресою: вул. Академіка Янгеля, 4. На початковому етапі станція працюватиме один раз на тиждень з 9 по 17 годину. Під час всього часу роботи станції, чергові підкажуть як правильно потрібно сортувати побутові відходи, які відходи переробляються, а які ні, як підготувати побутові відходи перш ніж віднести їх на станцію сортування, а також дадуть відповіді на інші питання. 

Отриману сировину, ініціатори проекту реалізують переробним підприємствам, а отримані кошти витратять на екологічні ініціативи студентів, а також екологічні матеріали, що сприятимуть зменшенню використання пластику.    

Важливо відзначити, що станція глибокого сортування на базі Донецького національного університету ім.. Василя Стуса це частина навчального процесу, де всі учасники не просто сортуватимуть побутові відходи, але й більше дізнаватимуться про процес переробки ТПВ, яке упакування можливо переробити, а яке вже ні, можливості зменшення використання шкідливого пакування,  що робити з небезпечними відходами,  як зробити компостер своїми руками, як організувати подібну станцію у дворі…    

Для студентів ця ініціатива це також поле для наукової роботи, адже серед інших відходів з часом передбачається окремий збір та переробка (ферментування) органічних відходів у спеціально виготовлених урбан компостерах. Для проведення дослідів буде використовуватись вермикультура, а також за стосуватимуться різні підходи до підготовки та догляду за компостом.

Ecohope це станція глибокого сортування, яка виникла за ініціативи студентів  Донецького національно університету ім. Василя Стуса, при підтримці біологічного факультету та ГО «Наше Поділля» вже найближчим часом відкриється перша у нашому місті станція глибокого сортування твердих побутових відходів. Важливо, що станція працюватиме не лише для студентів, але й для всіх екологічно свідомих вінничан, тож кожен охочий може принести посортовані чисті побутові відходи і врятувати їх таким чином від смітєзвалища.

Підтримати ініціативу можна у 2 способи:

  1. Приносити посортовану та попередньо підготовлену вторинну сировину на станцію
  2. Підтримати ініціативу фінансово – кошти, які збираються будуть використані на обладнання для станції (контейнери, мішки) та інформаційні матеріали.

Реквізити:

ГО «Наше Поділля»
п/р 26001010830064
АТ «КРЕДОБАНК» МФО 325365
код ЄДРПОУ 26229349

Призначення платежу: Безповоротна фінансова допомога на реалізацію проекту “Ecohope” (створення станції глибокого сортування ТПВ в ДоНУ ім. В. Стуса)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *